Okategoriserade

Svensk varuexport till Storbritannien

Sverige har länge betraktats som den största exportören av svenska varor och en av dom ledande varuproducenter.

Nuförtiden exporterar Sverige mer av sina varor till Storbritannien än någonsin tidigare, eftersom det fortsätter att växa i popularitet. Detta kan till stor del tillskrivas landets beslut att öppna sina marknader. Tidigare kunde de svenska exportörerna inte sälja sina produkter, eftersom de endast hade begränsats till försäljning till Sveriges konsumenter. År 2020 fick dock de svenska exportörerna exportera sina produkter till resten av EU, och de har sedan dess haft en fortsatt tillväxt till följd av detta. De utgör nu över 25 procent av all svensk export till Storbritannien. Som en följd av denna tillväxt har den svenska ekonomin i allmänhet gynnats av ökad handel och investeringar.

Samtidigt som det finns många företag och industrier i Sverige som exporterar sina varor runt om i världen är den största exporten jordbruks- och livsmedelsprodukter. Jordbrukssektorn är en av de främsta drivkrafterna bakom Sveriges växande export till Storbritannien, eftersom den levererar en stor del av sina jordbruksprodukter. Detta är inte förvånande, eftersom de flesta jordbruksprodukter Sverige producerar kommer från egna gårdar, skogar och betesmarker. Även om det är svårt att bedöma hur mycket svensk export går till Storbritannien genom att helt enkelt titta på siffrorna för landet, är det tydligt att efterfrågan på svenska produkter i Storbritannien har ökat betydligt. Under de senaste tio åren har till exempel mängden vete som importerats från Sverige tredubblats. Detta har ökat efterfrågan på brittiskt vete och korn också, vilket har lett till ökad försäljning till den brittiska marknaden. Ett av de områden där den svenska exporten har varit särskilt stark är jordbruket. De mest populära typerna av grödor som odlas i Sverige är: bär, oliver, saffran, vete och råg. Med ökad efterfrågan på svenska produkter i Storbritannien ökar också efterfrågan på mejeriprodukter och andra produkter som är förknippade med boskapsuppfödning i Sverige, och det är också de produkter som britterna köper.

Maskintillverkade produkter

Dessa exporter omfattar kläder, möbler, träslöjd och textilier, el och elektronik, kläder, lädervaror och skor, och så vidare. Svenska möbler är en av de ledande möblerna som fortsätter att vinna popularitet i Storbritannien, särskilt på grund av att de flesta möbler som säljs i Storbritannien idag kommer från de nordiska länderna. En titt på siffrorna för svensk export till Storbritannien ser vi att den största delen av tillväxten kommer från maskintillverkning. Andra kategorier som har sett tillväxt är transportutrustning, som även har fortsatt att öka.

Om du letar efter ett bra ställe att köpa svenska varor till ditt hem eller kontor, är en av de mest populära platserna att leta på den svenska exportören avsnitt på eBay. Eftersom detta är en av de största och mest betrodda online auktion webbplatser för produkter och tjänster, bör det vara ett bra ställe att börja leta om du letar efter något specifikt. Frakt till Sverige kan också bli dyrt, så det kan ta lite tid innan du hittar en bra affär. Vissa säljare kommer även att leverera internationellt men till mycket höga priser, så om du letar efter något särskilt, kanske du måste överväga en internationell transport. Dessutom kan fraktkostnader variera beroende på hur du gör din forskning, och du bör se till att du tar hänsyn till eventuella rabatter som kommer att gälla innan du registrerar dig med en säljare. I allmänhet är dock sjöfarten till Sverige ganska prisvärd. Men för att få bästa möjliga pris bör du alltid tänka noga på hur du ska betala för frakt, som du kanske vill se till att du får lägsta möjliga pris. Detta innebär att du måste vara beredd att spendera lite pengar i förskott.